2023-as parkolóbérlet-vásárlás Gy.I.K.

1.

Meddig érvényes az előző éves bérlet? Hol és mikor vásárolható meg a következő évre vonatkozó bérlet?

A 2022. évre szóló parkolóbérlet 2023.01.05-ig érvényes. A 2023-as évre érvényes parkolóbérleteket 2022.12.10-től lehetséges megvásárolni az alábbi módon:

  • Online bérletvásárlással: az alábbi linken van lehetősége: https://e-berlet.szkt.hu/site/login

Regisztrált gépjármű esetén online bankkártyás fizetéssel a bérlet azonnal megvásárolható. Kivéve a kedvezményes lakossági 4 utcára érvényes parkolóbérlet, amennyiben a korábban már regisztrált 2 utca mellé további utcákat kíván regisztrálni. Amennyiben a gépjármű még nincs a rendszerben regisztrálva, úgy a regisztrációt a szükséges dokumentumok feltöltésével megteheti. A regisztráció jóváhagyása maximálisan 3 nap, melyet követően a kívánt bérlet online megvásárolható.

  • személyesen Ügyfélszolgálati Irodánkban (6720 Szeged, Arany J. u. 5.) nyitvatartási időben (munkanapokon 7:45-17:00) van lehetőség. December havi nyitvatartásunk a következő, melyet megtalál honlapunkon is (szkt.hu):
    • december 27-30.: 7:45-17:00
    • 2023. január 02.: 7:45-17:00
    • 2023. január 03.: 7:45-17:00
    • 2023. január 04.: 7:45-17:00
    • 2023. január 05.: 7:45-17:00
    • 2023. január 06.: 7:45-17:00

2.

Korábban személyesen vettem a parkolóbérletem, akkor az regisztrált, vásárolhatom most online?

Igen, a vásárlás módjától független a gépjármű regisztrálása. Amennyiben az adatok (a gépjármű forgalmi engedélye, lakóhely… stb.) nem változtak, úgy nem szükséges újra regisztrálnia gépjárművet. Az online vásárláshoz csupán a rendszámát beírva és a „BELÉPÉS regisztrált ügyfélnek” gombra kattintva be tud lépni a vásárlási felületre, az Önnek megfelelő bérlettípust kiválasztva pár lépésben meg tudja vásárolni a parkolóbérletet.
Kivételt képeznek a Kedvezményes Lakossági parkolóbérletek: A 2023. január 01-től érvényes 18/2022. (VII. 5.) Önkormányzati rendeletben foglaltak miatt a lakossági parkolóbérletet vásárlásához ÚJBÓLI regisztráció szükséges.

https://e-berlet.szkt.hu/site/login

3.

Milyen okmányok szükségesek a bérletvásárláshoz?

Amennyiben a gépjármű még nem került regisztrálásra, úgy a bérletváltáshoz a forgalmi engedély szükséges, illetve a Kedvezményes lakossági, 4 utcára szóló bérletváltás esetén a forgalmi engedély, valamint a forgalmi engedélyben szereplő személy lakcímkártyája. A lakcímkártyán lakóhelyként szereplő lakcím szükséges az adott parkolóövezeten belüli parkolóbérlet megvásárlásához.

Amennyiben kedvezményes lakossági 4 utcára szóló parkolóbérletet kíván vásárolni online felületünkön, kérjük regisztrációkor ne felejtse bejelölni a „Lakossági bérlet igénylése” rubrikát, majd ezt követően megadni a lakóhelyéhez legközelebbi négy utcát a „Fizető parkoló megjelölése” mezőben.

4.

Már regisztrált gépjárművek esetén bérletvásárláskor szükséges-e forgalmi engedély?

Amennyiben a forgalmi engedélyben szereplő adatok nem változtak, úgy a vásárláshoz nem szükséges a forgalmi engedély, azonban hivatkozással a 23/2016. (IX.27.) számú önkormányzati rendelet 9§ (3) bekezdésére „Az üzemeltető jogosult adatszolgáltatás útján ellenőrizni a megvásárolt kedvezményes lakossági bérletek jogalapját”, így személyes vásárlás során célszerű a forgalmi engedélyt is bemutatni.

5.

Személyesen a gépjármű tulajdonosa veheti csak meg a bérletet?

A szükséges okmányok bemutatásával nem csak a gépjármű tulajdonosa vásárolhatja meg a bérletet.

6.

A kedvezményes lakossági bérlet hány gépjárműre vonatkozik?

A hatályos parkolási rendelet értelmében kedvezményes lakossági parkolóbérletet 2 gépjárműre lehet váltani. Az övezeten belül lakóhellyel rendelkező természetes személyek – mint jármű üzemeltetők – a lakóhelyükhöz legközelebb eső négy – általuk megnevezett – utca parkolóhelyeinek igénybevételére lakóhelyenként összesen legfeljebb 2 db éves kedvezményes lakossági bérletet vásárolhatnak. Az éves kedvezményes lakossági bérlet váltására jogosult személy az éves kombinált bérlet árából 1 db személygépjárműre 99 %-os, a 2. személygépjárműre 75 %-os díjkedvezményben részesül.

Szükséges okmányok: a forgalmi engedély, valamint a forgalmi engedélyben szereplő személy lakcímkártyája. A lakcímkártyán lakóhelyként szükséges az adott parkolóövezeten belüli lakcímet megjelölni.

Egy esetleges harmadik autóra természetes személy esetén havi, negyedéves, féléves, illetve éves bérletek vásárolhatóak, a magánszemélyekre vonatkozó kedvezménnyel.

7.

Ha értékesítem a gépjárművet, van-e lehetőség a bérlet átírására?

Igen, új gépjárműre való átírás esetén szükséges az új jármű forgalmi engedélye, a bérletcsere díja 2.420,- Ft.

Lehetőség van visszaváltani a bérletet, kivéve a havi kombinált parkolóbérlet, a havi sárga parkolási zónára szóló parkolóbérlet, a kedvezményes lakossági 4 utcás, a éves bölcsődei, óvodai és iskolai, illetve az éves házi-, gyermek- és fogorvosok részére szóló parkolóbérletek esetében.

8.

Lehet-e bankkártyával fizetni az Ügyfélszolgálaton?

Igen, a készpénzes fizetés mellett bankkártyával is lehetséges a fizetés.

9.

Meddig lesz érvényes a megvásárolt 2023-es éves parkolóbérlet?

2023.01.01-től 2024.01.05-ig érvényes a 2023. évre szóló parkolóbérlet.

10.

Magánszemélyként kérhetem-e a számlát jogi személy részére?

Igen, azonban ez esetben a bérlet ára a jogi személy részére szóló bérlet ára.

11.

Jogi személy esetén van-e lehetőség átutalással történő fizetésre?

  • Amennyiben rendelkeznek „céges bankkártyával”, úgy online is megvásárolható. (https://e-berlet.szkt.hu/site/login )
  • Elektronikus úton (kapcsolat@szkt.hu) vagy Ügyfélszolgálati Irodánkban személyesen benyújtott írásbeli megrendelőt (cégadatok, bérlet típusa, rendszámok) követően díjbekérőnk kiállításra, majd megküldésre kerül. A bérletek árának átutalással történő kiegyenlítését követően Társaságunk kiállítja a számlát. Az éves bérletek 2023.01.01-től, ezt követően pedig a számla kiállításától érvényesek.

12.

Albérlő vagyok, tartózkodási helyem Szeged, vásárolhatok lakossági bérletet?

Nem, kedvezményes lakossági parkolóbérletbérlet kizárólag a lakóhely címére vásárolható.

Mivel a kedvezményes lakossági parkolóbérlet kizárólag szegedi fizető parkolóövezetben lévő lakóhellyel rendelkezők számára vásárolható, tartózkodási hely nem elegendő a vásárlás feltételeihez.

13.

Céges autóm van, de a lakcímemre szeretnék lakossági bérletet vásárolni, lehetséges?

Nem, céges autó esetében kizárólag jogi személy részére szóló bérlet váltható. Kedvezményes parkolóbérlet (így a lakossági kedvezményes parkolóbérlet) egyik feltétele, hogy a jármű üzemeltetője természetes személy.

Parkolás ügyfélszolgálat

gepjarmu-elszallitas
62/540-060
Részletek

Autómentő és Elszállítási Csoport

gepjarmu-elszallitas
62/ 423-052

További információ az átvételről a részletekre kattintva olvasható!

Részletek

Közlekedés

Repülőtér

Zónák

Kapcsolat