Parkolási rendszer

Szeged városában a fizető parkolóhelyeket előre váltott jogosultsággal lehet igénybe venni. A fizető parkolás időtartama munkanapokon 8:00 órától 18:00 óráig, valamint szombaton (Mars téren, a Boross J., a Pulz, a Csemegi, a Pozsonyi, és a Cserzy M. utcákban) 8:00 órától 12:00 óráig terjed. Parkolási jogosultságok: Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni. A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, az ellenőreink fizetési felszólítást helyeznek ki. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

 Parkolási jogosultság vásárlás igénybevételi módjai

WEBRE_skek

1. Parkolóautomatán keresztül

Parkolószelvényt néhány egyszerű lépésben az automata érintőkijelzőjének segítségével lehet megvásárolni.
A parkolóautomatáknál bankkártyával csak egy érintés a fizetés, így minden, Magyarországon használható „contactless” bankkártyával tud gyorsan és egyszerűen szelvényt vásárolni. Készpénzben pedig csak pénzérmékkel tud fizetni (HUF: 5; 10; 20; 50; 100; 200, EUR: 50 eurócent; 1; 2).

hir berlet

2. Parkolóbérlettel

Szegeden 2017. január 1.-ától a lakossági parkolóbérletek virtuális formában léteznek, így ennek ellenőrzéséhez nem szükséges kihelyezni a szélvédőre semmit, kollégáink a rendszám alapján tudják ellenőrizni a jogosultságot.
Kivétel ez alól a felmutatóra szóló parkolóbérlet. Ennek használatakor, kérjük bérletét a gépjármű szélvédőjén teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki!

igazolvany

3. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal

Mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Kérjük fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára!

A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatására nincs lehetőség!

virtualis-szelveny

4. Virtuális szelvénnyel

Parkolószelvény SMS-ben, telefonhívással vagy mobil applikáció segítségével történő megvásárlásával. Virtuális szelvény vásárlása esetén a szelvény árán felül, az egyes  mobilszolgáltatók  szolgáltatási díjat számítanak fel.

Mobilparkolást a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül SMS-ben, mobilapplikáción vagy telefonhívással lehet vásárolni.

A mobilfizetés formáiról és a szerződött viszonteladókról ide kattintva kaphat bővebb tájékoztatást.

Amennyiben Ön a Telekom ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

Amennyiben Ön a Telenor ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

Amennyiben Ön a Vodafone ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mobilapplikációját ide kattintva tudja letölteni.

Az egyes zónákhoz egyedi telefonszámok tartoznak, melyekről a parkolózónát jelző táblák mellett, illetve a parkolóautomatákon tájékozódhat.

Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni.
A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, fizetési felszólítás kerül kihelyezésre. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

Megszűnt parkolószelvények

A “lyukasztós” papír parkolószelvények 2017. június 6-tól kivezetésre kerültek. Megmaradt régi típusú parkolószelvényeit 2017. december 31-éig tudja névértéken visszaváltani az SZKT Deák Ferenc utcai ügyfélszolgálatán.

szepark-jegy-minta

Felmutatóra szóló parkolóbérlet

2017_parkolo_berlet_front_v15_NYOMDÁBA_OK 2017_parkolo_berlet_back_v15_NYOMDÁBA_OK

Jelzőtáblák a szegedi fizető parkolási rendszerben

A szegedi parkolási rendszerben különböző parkolási zónákra osztották (sárga, zöld) a városban a fizető parkolóhelyeket. A különböző parkolási zónák színét a parkolótábla alapszíne jelzi.

Jelzotablak

Mozgáskorlátozott parkolás

Az Európai Unió tagországaiban az utakon és a parkolóhelyeken a mozgásukban korlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket kerekesszék szimbólummal jelölik meg.  A közterületeken a mozgáskorlátozottak parkolóhelyét jelzőtáblákkal – gyakran a parkoló helyek számának feltüntetésével – teszik egyértelművé. A legtöbb helyen ingyenesen és időbeli korlátozás nélkül várakozhat, néhol fizetni kell a parkolásért. Ahol tábla tiltja a parkolást ott igazolvánnyal is tilos parkolni.

A mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Kérjük fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára!

A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatására nincs lehetőség!

Egyéb jármű parkolás:

Autóbusz (pl. turistabuszok):

Az autóbuszok parkolására kijelölt hely a Huszár Mátyás rakpart. A rakparton a buszok díjmentesen parkolhatnak.

Vontatmány:

Ha a gépjármű bármilyen forgalmi rendszámmal rendelkező vontatmánnyal parkol (utánfutó, lakókocsi stb), akkor a vontatmánynak is kell parkolójegyet érvényesíteni.

Parkolás ügyfélszolgálat

gepjarmu-elszallitas
62/540-060
Részletek

Autómentő és Elszállítási Csoport

gepjarmu-elszallitas
62/ 423-052

További információ az átvételről a részletekre kattintva olvasható!

Részletek

Közlekedés

Repülőtér

Zónák

Kapcsolat