A parkolási rendszer működése 2017. június 06-tól

Szeged városában a fizető parkolóhelyeket előre váltott jogosultsággal lehet igénybe venni. A fizető parkolás időtartama munkanapokon 8:00 órától 18:00 óráig, valamint szombaton (Mars téren, a Boross J., a Pulz, a Csemegi, a Pozsonyi, és a Cserzy M. utcákban) 8:00 órától 12:00 óráig terjed. A városban két zóna található (zöld, sárga), melynek színét a parkolótábla alapszíne jelzi. A két színhez 4 zónakód tartozik, így parkolás indítás előtt minden esetben győződjön meg róla, hogy a megfelelő zónakóddal szeretné-e indítani parkolását. A minimális parkolási idő 15 perc, a maximális parkolási idő a zöld zónában 4 óra, míg a sárga zónában 6 óra. (kivéve napijegy esetén). Parkolási jogosultságok: Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kiérvényesített, kihelyezett jeggyel, bérlettel, mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni. A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, az ellenőreink fizetési felszólítást helyeznek ki. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.
logo

1. Parkolóautomatán keresztül

Parkolójegyet néhány egyszerű lépésben az automata érintőkijelzőjének segítségével lehet megvásárolni.
A parkolóautomatáknál bankkártyával csak egy érintés a fizetés, így minden, Magyarországon használható „contactless” bankkártyával tud gyorsan és egyszerűen szelvényt vásárolni. Készpénzben pedig csak pénzérmékkel tud fizetni (HUF: 5; 10; 20; 50; 100; 200, EUR: 50 eurócent; 1; 2).
A “Zöld zónás” parkolóautomata működése.
A “Sárga zónás” parkolóautomata működése.
A parkolóautomaták által kiállított nyugtákról a kiadást követő hónap 10. napjáig igényelhető számla. Számlaigényeiket az alábbiak szerint nyújthatják be:

  • Eredeti nyugta megküldése postai úton vagy személyesen a Társaság Ügyfélszolgálati Iroda címére (6720 Szeged, Deák F. u. 31). Ebben az esetben a benyújtást követő 8 munkanapon belül papír alapon, postai úton küldjük meg a számlákat.
  • Nyugták elektronikus megküldése esetén szamlaigeny@szkt.hu email címre, elektronikus számla kerül kiállításra és megküldésre az ügyfél részére a számlaigény beérkezését követő 8 munkanapon belül.
logo

2. Parkolóbérlettel

Szegeden 2017. január 1.-től a lakossági parkolóbérletek virtuális formában léteznek, így ennek ellenőrzéséhez nem szükséges kihelyezni a szélvédőre semmit, kollégáink a rendszám alapján tudják ellenőrizni a jogosultságot.
Kivétel ez alól a felmutatóra szóló parkolóbérlet. Ennek használatakor, kérjük bérletét a gépjármű szélvédőjén teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki!
A parkolási rendszer működését a Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati rendelet 7. és 8. pontja szabályozza.
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2016 (IX.27.) önkormányzati rendelete a fizető parkolási rendszerről egységes szerkezetben.
Parkolóbérlet vásárlását online is intézheti, ide kattintva.

logo

3. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal

A mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Kérjük fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára!
A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatására nincs lehetőség!

logo

4. Virtuális szelvénnyel

Parkolószelvény SMS-ben, telefonhívással vagy mobil applikáció segítségével történő megvásárlásával. Virtuális szelvény vásárlása esetén a szelvény árán felül, az egyes  mobilszolgáltatók  szolgáltatási díjat számítanak fel.
Mobilparkolást a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül SMS-ben, mobilapplikáción vagy telefonhívással lehet vásárolni. A mobilfizetés formáiról és a szerződött viszonteladókról ide kattintva kaphat bővebb tájékoztatást.
Amennyiben Ön a Telekom ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.
Amennyiben Ön a Telenor ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.
Amennyiben Ön a Vodafone ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.
A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mobilapplikációját ide kattintva tudja letölteni.
Az egyes zónákhoz egyedi telefonszámok tartoznak, melyekről a parkolózónát jelző táblák mellett, illetve a parkolóautomatákon tájékozódhat.

Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni.
A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg.
Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, fizetési felszólítás kerül kihelyezésre.
A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

Parkolószelvények

Megszűnt parkolószelvények

A “lyukasztós” papír parkolószelvények 2017. június 6-tól kivezetésre kerültek. Megmaradt régi típusú parkolószelvényeit 2017. december 31-éig tudja névértéken visszaváltani az SZKT Deák Ferenc utcai ügyfélszolgálatán.

szepark-jegy-minta

 

Bérletek

Felmutatóra szóló parkolóbérlet

Útbaigazító táblák

logo

KRESZ táblák

Hasonlóan pl. a lakott terület kezdete és vége táblákhoz, az ún. zóna vagy övezet jelzések is egy nagyobb területre érvényesek. Ezeket a jelzéseket kizárólag a jelzés vége tábla írja felül. A szegedi parkolási rendszerben a “P zóna” táblák a képeken látható kiegészítő táblákkal együtt szerepelnek így jelölik ki a fizető parkolási övezet területét. A fizető parkolási övezet végét a “P zóna vége” tábla jelzi.
logo
logo

Információs táblák

A szegedi parkolási rendszerben különböző parkolási zónákra osztották a fizető parkolóhelyeket (zöld és sárga). A fizető övezetet alkotó zöld és sárga parkolási zónákat a fenti “P zóna” KRESZ táblák jelzik, a képen szereplő információs táblák további tájékozódást segítik.

Mozgáskorlátozott parkolás

Az Európai Unió tagországaiban az utakon és a parkolóhelyeken a mozgásukban korlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket kerekesszék szimbólummal jelölik meg.  A közterületeken a mozgáskorlátozottak parkolóhelyét jelzőtáblákkal – gyakran a parkoló helyek számának feltüntetésével – teszik egyértelművé. A legtöbb helyen ingyenesen és időbeli korlátozás nélkül várakozhat, néhol fizetni kell a parkolásért. Ahol tábla tiltja a parkolást ott igazolvánnyal is tilos parkolni.

A mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Kérjük fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára!

A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatására nincs lehetőség!

 

Itt megtalálhatja a mozgáskorlátozott parkolókat és a férőhelyek számát.

Egyéb jármű parkolás

Autóbusz (pl. turistabuszok):

Az autóbuszok parkolására kijelölt hely a Huszár Mátyás rakpart. A rakparton a buszok díjmentesen parkolhatnak.
Díjköteles parkoló: Fizetőövezeten belüli, sárgazónás buszparkoló: Szeged, Jósika u. 23.

Vontatmány:

Ha a gépjármű bármilyen forgalmi rendszámmal rendelkező vontatmánnyal parkol (utánfutó, lakókocsi stb), akkor a vontatmánynak is kell parkolójegyet érvényesíteni.

Parkolás ügyfélszolgálat

gepjarmu-elszallitas
62/540-060
Részletek

Autómentő és Elszállítási Csoport

gepjarmu-elszallitas
62/ 423-052

További információ az átvételről a részletekre kattintva olvasható!

Részletek

Közlekedés

Repülőtér

Zónák

Kapcsolat