A parkolási rendszer működése

Szeged városában a fizető parkolóhelyeket előre váltott jogosultsággal lehet igénybe venni. A fizető parkolás időtartama munkanapokon 8:00 órától 18:00 óráig, valamint szombaton (Mars téren, a Boross J., a Pulz, a Csemegi, a Pozsonyi, és a Cserzy M. utcákban) 8:00 órától 12:00 óráig terjed. Parkolási jogosultságok: Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kiérvényesített, kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni. A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, az ellenőreink fizetési felszólítást helyeznek ki. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.
logo

1. Papír alapú szelvénnyel

Papír alapú szelvénnyel: a parkolóhelyen történő megállást követően, a parkolószelvényt megfelelő módon (a parkolószelvényen feltüntetett érvényesítési eljárás alapján) érvényesíteni kell, és a gépjármű szélvédője mögött, vagy a vezetőülés felőli első ablakán belül, teljes terjedelmében kívülről jól látható  helyen  és ellenőrizhető módon el kell elhelyezni. Egyidejűleg annyi parkolószelvényt kell érvényesíteni ahány parkolóhelyet a jármű elfoglal.
A papír alapú negyedórás szelvény zöld zónában nem érvényes!

logo

2. Parkoló bérlettel

Az előre megváltott parkolóbérletet a gépjármű szélvédőjén teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki!

logo

3. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal

A mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Kérjük fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára!

A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatására nincs lehetőség!

logo

4. Virtuális szelvénnyel

Parkolószelvény SMS-ben, telefonhívással vagy mobil applikáció segítségével történő megvásárlásával. Virtuális szelvény vásárlása esetén a szelvény árán felül, az egyes  mobilszolgáltatók  szolgáltatási díjat számítanak fel.

A parkolószelvények érvényessége (várakozási idő) attól függ, hogy az autó melyik zónában tartózkodik.
Parkolószelvény vásárlási lehetőséget az üzemeltető a bizományosi hálózatán keresztül, valamint a Szegedi Közlekedési Kft. bérletpénztáraiban, illetve ügyfélszolgálati irodájában biztosít.
Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kiérvényesített, kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni.
A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, fizetési felszólítás kerül kihelyezésre. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

Parkolószelvények

Az érvényes közgyűlési rendelet figyelembevétele mellett az előző években megvásárolt és fel nem használt, sértetlen parkolószelvények, megfelelő érvényesítés mellett felhasználhatók 2016 évben. Az érvényesítési eljárás módja a parkolószelvényeken megtalálható.

szepark-jegy-minta

Papír alapú szelvénnyel: a parkolóhelyen történő megállást követően, a parkolószelvényt megfelelő módon (a parkolószelvényen feltüntetett érvényesítési eljárás alapján) érvényesíteni kell, és a gépjármű szélvédője mögött, vagy az ablakán belül (a képen látható módon), teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon el kell helyezni. Egyidejűleg annyi parkolószelvényt kell érvényesíteni ahány parkolóhelyet a jármű elfoglal.

lyukaszt

 

 

Bérletek

 

Útbaigazító táblák

logo

Előjelző tábla a város bevezető főútvonalain

A város bevezető főútjai mellett elhelyezett táblák ismertetik a városi parkolórendszer működését.
logo

Jelzőtáblák a szegedi fizető parkolási rendszerben

A szegedi parkolórendszerben különböző parkolási zónákra osztották a városban a fizető parkolóhelyeket. A különböző parkolási zónák színét a parkolótábla alapszíne jelzi.

Mozgáskorlátozott parkolás

Az Európai Unió tagországaiban az utakon és a parkolóhelyeken a mozgásukban korlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket kerekesszék szimbólummal jelölik meg.  A közterületeken a mozgáskorlátozottak parkolóhelyét jelzőtáblákkal – gyakran a parkoló helyek számának feltüntetésével – teszik egyértelművé. A legtöbb helyen ingyenesen és időbeli korlátozás nélkül várakozhat, néhol fizetni kell a parkolásért. Ahol tábla tiltja a parkolást ott igazolvánnyal is tilos parkolni.

A mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Kérjük fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára!

A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatására nincs lehetőség!

Egyéb jármű parkolás

Autóbusz (pl. turistabuszok):

Az autóbuszok parkolására kijelölt hely a Huszár Mátyás rakpart. A rakparton a buszok díjmentesen parkolhatnak.

Vontatmány:

Ha a gépjármű bármilyen forgalmi rendszámmal rendelkező vontatmánnyal parkol (utánfutó, lakókocsi stb), akkor a vontatmánynak is kell parkolójegyet érvényesíteni.

Gépjármű elszállítás, autómentés

gepjarmu-elszallitas
Autómentő és Elszállítási Csoport 62/ 423-052

További információ az átvételről a részletekre kattintva olvasható!

Részletek

Közlekedés

Repülőtér

Zónák

Kapcsolat