Gyakran Ismételt Kérdések

1.

Hogyan parkolhatok Szegeden, kell-e fizetni a parkolásért?

Szeged városában a fizető parkolóhelyeket előre váltott jogosultsággal lehet igénybe venni. A fizető parkolás időtartama munkanapokon 8:00 órától 18:00 óráig, valamint szombaton (a Mars tér és környékén) 8:00 órától 12:00 óráig terjed.

A városban kettő zóna található (zöld, sárga), melynek színét a parkolótábla alapszíne jelzi.

A parkolószelvényt papír alapon automatából, valamint virtuálisan is meg lehet vásárolni.

a rendszer működése

2.

Hány óráig kell fizetnem a parkolásért?

A közterületi  fizető várakozóhelyeken a parkolás időtartama munkanapokon 8:00 órától 18:00 óráig, valamint szombaton (a Mars tér és környékén) 8:00 órától 12:00 óráig terjed.

A törvényileg áthelyezett munkanapok általában a parkolási rend változásával is járnak. Kérjük fordítson erre kiemelt figyelmet!

3.

Hétvégén kell fizetni a parkolásért?

Igen. Jelenleg szombati napokon a Mars téren, a Boross J., a Pulz, a Csemegi, a Pozsonyi, és a Cserzy M. utcákban  kell fizetni a parkolásért 8.00 és 12.00 óra között.

Az áthelyezett munkanapok általában a parkolási rend változásával is járnak. Kérjük fordítson erre kiemelt figyelmet!

4.

Mozgáskorlátozott igazolvánnyal szeretnék parkolni. Hogyan helyezzem ki, hogy nem büntessenek meg?

Mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében kívülről jól látható és ellenőrizhető módon, az első szélvédő mögött helyezzék ki. A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon is olvasható. Ha a járműben elhelyezett igazolvány kívülről nem ellenőrizhető, az díjfizetés nélküli várakozásnak minősül. Az Európai Unió tagországaiban az utakon és a parkolóhelyeken a mozgásukban korlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket kerekesszék szimbólummal jelölik meg.  A közterületeken a mozgáskorlátozottak parkolóhelyét jelzőtáblákkal – gyakran a parkoló helyek számának feltüntetésével – teszik egyértelművé. A legtöbb helyen ingyenesen és időbeli korlátozás nélkül várakozhat, néhol fizetni kell a parkolásért. Ahol tábla tiltja a parkolást ott igazolvánnyal is tilos parkolni.  

A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a parkolási jogosultság a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatásával nem igazolható.

5.

Meddig érvényes a megvásárolt virtuális parkolószelvényem?

A virtuális parkolószelvény érvényessége attól függ, hogy melyik zónában parkol.

A virtuális szelvény érvényességéről a szolgáltatója a visszaküldött SMS-ben ad tájékoztatást.

Kérjük minden esetben győződjön meg az SMS tartalmáról, hogy a virtuális szelvénye érvényességét a szolgáltató visszaigazolta.

mobil parkolás

6.

Mit tegyek, ha ‘mikulás csomagot’ találok az autóm szélvédőjén?

Abban az esetben, ha gépjárműve szélvédőjén ‘mikulás csomagot’, pótdíjfizetési felszólítást talál, akkor Ön jogosulatlanul vette igénybe a közterületi fizető parkolási helyet. A pótdíjfizetési felszólítás kihelyezésének indokát minden esetben feltüntetjük.

Amennyiben a felszólítás jogosságát elfogadja, úgy kérjük, hogy a csomagban található készpénzátutalási megbízáson 15 napon belül fizesse be a kirótt pótdíjat.

Ha a kihelyezett felszólítással szemben kifogással szeretne élni, méltányosságot kérni, úgy azt akár e-mailen, akár postai úton, vagy személyesen ügyfélszolgálati irodánkban is megteheti a pótdíjfizetési felszólítás kihelyezésétől számított 8 napon belül.

7.

Méltányossági kérelmet szeretnék benyújtani a kihelyezett felszólítással kapcsolatban. Megtehetem?

Természetesen.

Ha a kihelyezett felszólítással szemben kifogással szeretne élni, méltányosságot kérni, úgy azt akár e-mailen, akár postai úton, vagy személyesen ügyfélszolgálati irodánkban is megteheti a pótdíjfizetési felszólítás kihelyezésétől számított 8 napon belül.

Kapcsolat

8.

Mi történik, ha nem fizetem be a ‘mikulás csomagban’ található csekket és nem adok be méltányossági kérelmet sem?

A vonatkozó önkormányzati rendelet értelmében a pótdíjjal kapcsolatos észrevételt, panaszt a szabálytalan parkolás napjától számított 8 napon belül lehet benyújtani. E határidő eredménytelen eltelte és a gépjárműre kihelyezett várakozási díj- és pótdíj megfizetésének 15 napon belüli elmaradása esetén Társaságunk a jogszabály alapján meghatározott (1988. évi I. törvény 15/C. § (2) bekezdés), magasabb összegű várakozási díj- és pótdíj összegéről értesíti a gépjármű tulajdonosát.

9.

Megállhatok-e az autómmal a fizető zónában, amíg elmegyek parkolószelvényt vásárolni?

Megállás: járművel a be- és kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.

Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

Az 5 illetve 15 perces türelmi idő a szelvény érvényességének lejártát követően kerül felszámolásra, NEM a szelvény kihelyezését, virtuális szelvény esetén megvásárlását megelőzően.

 

 

10.

Külföldi rendszámú gépjárműre hogyan vásárolhatok virtuális parkolószelvényt?

Magyar telefonszolgáltató esetén a már megszokott (20, 30, 70)-4444-660-as telefonszámra (szolgáltatótól függően) megadva a gépjármű forgalmi rendszámát, és a vásárolni kívánt parkolószelvény típusát.

Az új előhívó számokra (+36-1-989, +36-20-763, +36-30-763, +36-70-763, +36-80-64) küldött, különböző szelvénytípus kódokkal:

Egyedi, illetve külföldi forgalmi rendszám esetében, a rendszám beírása után vesszővel elválasztva a felségjelzést is fel kell tüntetni, majd a megvásárolni kívánt parkolószelvény típusának első két betűjét szintén vesszővel elválasztva. Pl: E12345,H.

A mobilfizetésről bővebb információ:
www.nemzetimobilfizetes.hu

11.

Rendezhetem-e a parkolási pótdíjat, valamint a várakozási díjat átutalással?

Amennyiben parkolási pótdíját, valamint várakozási díját átutalással kívánja teljesíteni, úgy azt a következő bankszámlaszámra teheti meg:

Raiffeisen Bank Zrt: 12067008-00143725-01000009

Külföldi bankból történő utalás esetén:

IBAN: HU70 12067008-00143725-01000009

SWIFT: UBRTHUHB

Átutalás esetén a közlemény rovatba kérjük tüntesse fel a fizetési felszólítás számát, illetve a gépjármű rendszámát!

Parkolás ügyfélszolgálat

gepjarmu-elszallitas
62/540-060
Részletek

Autómentő és Elszállítási Csoport

gepjarmu-elszallitas
62/ 423-052

További információ az átvételről a részletekre kattintva olvasható!

Részletek

Közlekedés

Repülőtér

Zónák

Kapcsolat